Menu
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting Altijd gratis verzending Op werkdagen voor 15.00 uur besteld, zelfde dag verzonden
Ever Ready
Ever Ready

Rekken en strekken, het klinkt misschien simpel, maar het kan echt een groot verschil maken voor hoe je je voelt. Of je nu veel sport of gewoon op zoek bent naar manieren om je lichaam soepel te houden, dagelijkse rekoefeningen kunnen je gezondheid en welzijn flink verbeteren.

Wat is rekken en strekken?

Rekken en strekken betekent simpelweg het losmaken en verlengen van je spieren. Het helpt je om flexibeler te worden en je beter te voelen in je dagelijks leven. Er zijn verschillende soorten rekoefeningen:

  1. Statisch rekken: Hierbij houd je een rekpositie vast voor een tijdje, bijvoorbeeld 30 seconden. Het helpt je spieren te verlengen.
  2. Dynamisch rekken: Dit zijn bewegingen die je spieren opwarmen, zoals armzwaaien of knieheffen.
  3. PNF rekken: Dit is een wat ingewikkeldere techniek waarbij je eerst je spier aanspant en daarna rekt.

Rekken en strekken kan zowel voor als na het sporten worden gedaan om blessures te voorkomen en spierpijn te verminderen.

Voordelen van rekken en strekken

Verbeterde flexibiliteit: Regelmatig rekken helpt je om flexibeler te worden. Dit betekent dat je spieren soepeler worden, waardoor je gemakkelijker kunt bewegen. Flexibele spieren zorgen ervoor dat je een groter bewegingsbereik hebt, wat dagelijkse activiteiten en sportprestaties kan verbeteren.

Minder spierpijn en blessures: Door te rekken en strekken na een workout, kun je spierpijn verminderen en het risico op blessures verkleinen. Wanneer je rekt, verbeter je de bloedcirculatie naar je spieren, wat helpt bij het afvoeren van afvalstoffen die spierpijn veroorzaken. Bovendien maakt rekken je spieren elastischer, waardoor ze beter bestand zijn tegen de belasting tijdens fysieke activiteiten. Dit vermindert de kans op scheurtjes en andere ongemakken aanzienlijk.

Betere houding en evenwicht: Rekken en strekken kan ook bijdragen aan een betere houding en balans. Dit is vooral belangrijk als je veel zit of een zittend beroep hebt. Door regelmatig te rekken, kun je spanning in je spieren verminderen en een betere lichaamshouding aannemen. Een goede houding voorkomt rug- en nekklachten en helpt je om stabieler te staan en te bewegen. Yoga op een matje in het park. man en vrouw sporten samen tijdens mooi zomers weer.

Hoe vaak en wanneer moet je rekken en strekken?

Hoe vaak en wanneer je moet rekken en strekken hangt af van je persoonlijke doelen en activiteiten. Hier zijn enkele algemene aanbevelingen:

Frequentie: Het is een goed idee om dagelijks te rekken. Zelfs vijf tot tien minuten per dag kan al een groot verschil maken in je flexibiliteit en algehele gevoel van welzijn. Voor mensen die regelmatig sporten, is het belangrijk om zowel voor als na de training te rekken.

Beste tijden om te rekken

  • Voor de workout: Dynamische rekoefeningen zijn ideaal voor een warming-up. Deze oefeningen helpen je spieren op te warmen en je lichaam voor te bereiden op de inspanning die gaat komen. Voorbeelden van dynamische rekoefeningen zijn armzwaaien, knieheffen en lunges.
  • Na de workout: Statisch rekken is het meest effectief na de training. Dit helpt je spieren te ontspannen en afvalstoffen zoals melkzuur af te voeren, wat spierpijn kan verminderen. Voorbeelden van statische rekoefeningen zijn het vasthouden van een hamstringrek of een quadricepsrek voor 30 seconden.
  • Tijdens de dag: Als je een zittend beroep hebt, probeer dan elk uur even op te staan en je spieren te rekken. Dit kan helpen om spierspanning te verminderen en je energieker te voelen.

Eenvoudige rek- en strekoefeningen

Hamstring stretch

  • Ga rechtop staan met je voeten op heupbreedte.
  • Stap met één voet naar voren en buig lichtjes naar voren bij de heupen.
  • Houd deze positie 20-30 seconden vast en wissel dan van been.

Quadriceps stretch

  • Sta rechtop en trek één voet naar je bil, houd je enkel vast met je hand.
  • Houd je knieën naast elkaar en span je bilspieren aan om de rek te vergroten.
  • Houd deze positie 20-30 seconden vast en wissel dan van been.

Cobra stretch

  • Ga op je buik liggen met je benen gestrekt en je handen onder je schouders.
  • Duw je bovenlichaam langzaam omhoog terwijl je je armen strekt en je rug hol maakt.
  • Kijk naar boven en houd deze positie 20-30 seconden vast, adem rustig door. Het rekken en strekken in het park op een matje. Dit is de cobra stretch

Tips voor het correct uitvoeren van oefeningen

  • Ademhaling: Blijf rustig doorademen tijdens elke rek, in plaats van je adem in te houden.
  • Pijn vermijden: Rek tot je een lichte spanning voelt, maar nooit tot het pijn doet.
  • Consistentie: Doe deze oefeningen regelmatig om de beste resultaten te zien.

Rekken en strekken mag dan simpel lijken, maar het heeft talloze voordelen die je gezondheid en welzijn aanzienlijk kunnen verbeteren. Door regelmatig te rekken, kun je je flexibiliteit vergroten, spierpijn en blessures verminderen, en je houding en balans verbeteren. Vergeet niet dat het gebruik van een warmte crème voor je rekoefeningen je spieren nog beter kan voorbereiden en ontspannen.

Blijf op de hoogte

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
0
Winkelwagen
  • No products in the cart.