Of het nu gaat om uitgebreid strekken voor het hardlopen of een paar minuten op de loopband voordat je aan je krachttraining begint, een goede warming-up is essentieel. Je activeert je lichaam en geest op de uitdagende training die voor je ligt. Tijdens een effectieve warming-up worden je spieren soepel gemaakt, je lichaam gestimuleerd en je hartslag verhoogd, waardoor je optimaal klaar bent voor wat komen gaat.
Omgekeerd kan een ‘’koude’ start er ook toe leiden dat je lichaam nog niet goed voorbereid is voor de training. De kans op blessures is dan veel hoger, vooral bij snelle en interactieve sporten zoals voetbal of vechtsporten. Je lichaam heeft tijd nodig om op te warmen en zich voor te bereiden op de fysieke belasting van de training.
Ook voor de recreatieve sporters geldt: geen training zonder warming-up! Het verhoogt niet alleen de prestatie, maar beschermt ook jouw gezondheid. Bovendien is de kans op stijve en stramme spieren veel minder bij een effectieve warming-up.
Wat gebeurt er met je lichaam bij een warming-up?
Hartslag
De bewegingen tijdens de warming-up stimuleren het cardiovasculaire systeem en doet de hartslag stijgen. Als ideale richtlijn moet je hartslag op 70% van je maximale hartslag zitten (220- je leeftijd, per minuut). De intensiteit moet langzaam worden verhoogd, zodat de hartslag ook gelijkmatig stijgt en niet gelijk omhoogschiet. De verhoogde hartslag doet de lichaamstemperatuur stijgen, wat ook de metabolische processen in het lichaam versnelt. Het hart pompt sneller en zorgt voor een optimale toevoer van zuurstof naar de spieren, wat essentieel is voor optimale prestaties tijdens de training.
Gewrichten
Niet allen spieren profiteren van een goede warming-up, ook de gewrichten hebben baat bij het opwarmen van het lichaam. Tijdens de warming0up en de bewegingen die je maakt, knijpen en ontspannen de gewrichten, vergelijkbaar met een spons. Hierdoor wordt de dempende kraakbeen laag tussen de gewrichten dikker, waardoor de krachten beter worden verdeeld over een groter contactoppervlak. Op de lange termijn kan dit helpen bij het voorkomen van gewrichtsslijtage.
Coördinatie en reactievermogen
Een warming-up verhoogt ook je coördinatie en reactievermogen. Het opwarmen van het lichaam heeft niet alleen fysieke voordelen, maar zorgt er ook voor dat je mentaal klaar bent voor de training. Dat betekent: verstand op nul en alleen maar bezig zijn met de sport!
Stressvermindering
Met een warming-up kan je het algehele spanningsniveau verlagen. Door te bewegen verminder je de spanning in de spieren, wat stress vermindert. Tijdens het bewegen produceert je lichaam endorfine, wat werkt als een natuurlijke pijnstiller.