Gratis verzending Op werkdagen voor 15.00 uur besteld, zelfde dag verzonden

We beschouwen het als vanzelfsprekend dat we onze benen lekker kunnen bewegen. Uitstrekken, buigen en samenwerken. Je gebruikt je benen iedere dag. Of je nu loopt, staat, zit of rent. Dankzij het samenwerken van je benen en de coördinatie van de 10 belangrijkste beenspieren en nog veel meer kleinere spieren en pezen, bewegen we ons voort.

Misschien denk je pas aan je beenspieren als je er spierpijn hebt. We gaan kijken wat de oorzaken daarvan kunnen zijn en hoe je het kan voorkomen.

Bovenbeen

Je been bestaat uit verschillende onderdelen. Je bovenbeen, knie en onderbeen. In het bovenbeen zitten twee belangrijke spiergroepen. Je quadriceps en je hamstring.

De quadriceps bestaan uit vier spieren aan de voorkant van je bovenbeen die tot de sterkste en grootste spieren van je lichaam behoren. Ze werken vooral wanneer jij je benen rekt en strekt. De hamstrings bevinden zich aan de achterkant van je bovenbeen. De belangrijkste taak van de hamstring is het buigen en staat in nauw contact met de knie.

Onderbeen

Het onderbeen is het gedeelte tussen je knie en je enkel. De belangrijkste spieren van je onderbenen bevinden zich in je kuit (de achterkant van je onderbeen). Deze spieren zijn niet zo bekend, maar o zo belangrijk. Wat dacht je van de gastrocnemius.

Deze grote spier loopt van je knie tot je enkel. Het helpt je voet, enkel en knie te strekken. Dan heb je nog de soleus. Deze spier loopt bij je kuit en helpt om je van de grond te duwen als je loopt en om je houding te stabiliseren.

Spierpijn in je bovenbeen

De oorzaken bij spierpijn in je bovenbenen kunnen natuurlijk variëren. Het kan een spierblessure zijn of zenuw gerelateerde problemen. Maar de meest voorkomende oorzaak is toch overbelasting. Dit kan komen doordat de spier te veel en overmatig is gebruikt.

Doe daarom altijd een goede warming-up voor het sporten en zorg dat je doorbloeding goed is. Dit kan al door je benen goed in te smeren met Ever Ready warmte crème.

Spierpijn in je onderbenen

Wanneer je spierpijn in je onderbenen hebt, is dit vaak in de kuitspier. Een gespannen kuitspier ontstaat wanneer een van de twee belangrijkste spieren in de kuit overbelast raakt. Ook dit gaat sneller wanneer je je spieren niet goed opwarmt voordat je bijvoorbeeld gaat hardlopen, fietsen of andere sport doet waarbij je je beenspieren moet gebruiken. Meestal voel je gelijk de spierpijn in de kuit.

Als het niet aan je spieren ligt

Soms kan een onderliggende medische aandoening spierpijn in de benen veroorzaken. Enkele niet spier gerelateerde oorzaken van pijn in de benen zijn:

  • Door slijtage van kraakbeen in uw heup- of kniegewricht kunnen de botten tegen elkaar wrijven. Dit kan pijn, stijfheid en gevoeligheid veroorzaken.
  • Trombose treedt op wanneer zich een bloedstolsel in een ader vormt. Het gebeurt meestal in de dij of het onderbeen.
  • Een liesbreuk kan pijn veroorzaken waar de lies en de binnenkant van het dijbeen samenkomen.
  • Diabetische neuropathie. Een complicatie van type 1 en type 2-diabetes, diabetische neuropathie is een soort zenuwbeschadiging die pijn, tintelingen en gevoelloosheid veroorzaakt. Het begint meestal in de handen of voeten, maar kan zich uitbreiden naar andere gebieden, waaronder de benen.

Waar het op neer komt

Je beenspieren zijn een van de belangrijkste werkende spieren in het lichaam. Ze helpen met bewegen, opstaan, strekken, evenwicht en nog veel meer. Hier wil je geen spierpijn hebben. Toch kan het voorkomen dat je spierpijn hebt door overbelasting of omdat je geen goede warming-up hebt gedaan.

Om het risico op spierpijn te verkleinen moet je dus voldoende tijd nemen om deze spieren op te warmen. Met Ever Ready warmte crème help je je spieren een handje. Rekken en strekken kan helpen om je spieren meer flexibel en krachtiger te maken.

Mocht de pijn in je benen heel intens zijn en erger worden. Dan adviseren wij om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts.

Blijf op de hoogte

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
0
Winkelwagen
  • No products in the cart.